mandag 19. oktober 2009

Et bilde kan si mer ved rett bruk av komposisjon.

Å ta bilder har har for mange vært det samme som å sikte for å treffe et mål, en søker målet inn i sentrum av sikte. Men en kan treffe et mål med et kamera å gi det mer liv ved hjelp av teknikker og redigeringsprogrammer. denne jobben blir faktisk ganske spennende og interessant. Jeg har i bildene nedenfor brukt redigeringsprogrammet Picasa 3 og prøvd meg fram ved bruk av tredjedelsregelen som metode.

Jeg tok et bilde i breddeformat der jeg sentrerte målet i linsen, fokuset ble selvfølgelig på huset som vist på bildet.




Jeg brukte nå tredjedelsregelen, og flyttet motivet ned i venstre hjørne, det jeg opplevde da var at bildet fikk et større perspektiv. Selv om bildet ikke kom i midten mistet det ikke hovedfokuset, treet til høyre kommer nå fram og gir bildet mer stemning. dette er med på å gjøre bildet mer beskrivende, himmelen lagde også litt mer harmoni i bildet.








Bildet under er beskjært til et kvadratisk format,motivet var i utgangspunktet sentrert og bildet beholder enda hovedmotivet, men jeg føler at det ikke er noe ro/ harmoni i bildet, kanskje litt rotete..




Dette bildet var i utgangspunktet tatt med tredjedelsregelen, det ble beskjært til et kvadratisk format og mistet derfor en del av helheten.




Fuglen som er lengst borte i bildet får her mer fokus pga lyset i vannet, fugl nr 1 var den jeg hadde fokus på og plasserte i linsen ved hjelp av tredjedelsregelen.





Som en ser ut fra bildet som er funnet på nettet så har denne fotografen benyttet seg av tredjedelsregelen, selv om ikke treet er sentrert i midten av bildet, mister ikke bildet sitt fokus på treet, denne plasseringen gjør heller at bildet får mer ro over seg, med den blå himmelen med skyen som harmonerer det hele. Jeg føler at denne måten å ta bilder på blir mer brukt på natur og dyrebilder der bildet har rene og klare linjer.




søndag 11. oktober 2009

Plagiering og plagiatkontroll

Plagiering eller kopiere og skrive av tekster som en bruker som sitt arbeid, blir dette "lært" tidlig i i skolen?
Hvis ikke læreren er tydelig og aktive i å presisere hva som ligger i å bruke tekster som et verktøy slik at en kan skrive egne oppgaver, istedenfor bruk av klippe og lime metoden, kan dette for noen bli en "arbeidsmetode". Men at elever velger denne strategien kan også ha flere grunner, noen kan skyldes det faglige nivået, en makter ikke å finne eller trekke ut relevant stoff i en tekst. Andre greier ikke det å skrive, eller formulere tekster ut fra stoff de finner i bøker, eller på nett som har blitt mer vanlig. Til slutt har en de som kan, men ikke gidder, og det er de som, mener jeg er hovedtyngden og hovedproblemet her

Da kommer en over på holdninger, ikke faglig nivå, men igjen kan bakgrunnen bak holdningen ligge i "innlærte" arbeidsmetoder fra grunnskolen. Hvis det ikke fra læreren har kommet særlig reaksjoner ved at elever kopierer skolebøker, wikipedia eller andre oppslagsverk, og er kritiske til hvilke kilder de bruker, sier vi indirekte til elevene at det er greit det de har gjort. Derfor er det viktig å fokusere på det å skrive oppgaver ved riktig bruk av kilder, og da er det viktig at læreren kommer med konkrete løsninger på hvordan elevene kan jobbe med tekster som de skal bruke i sine egne oppgaver. Bli enige sammen ved bruk av eksempler på hvilke metoder som er den rette hvis en skal trekke relevant stoff ut fra bøker, jeg mener det er viktig å fokusere på dette fra tidlig klassetrinn.
Jeg sier ikke at dette løser problemet, men det er som med alle opplysningskampanjer, mye fokusering og kontroll vil sakte, men sikkert gi resultater (forhåpentligvis).


Problemet er der, og kommer nok sansynligvis til å være der uansett hva vi gjør, men jeg mener det er viktig å jobbe forebyggende, innarbeide seg gode arbeidmåter, fokusere, gjenta og pressisere hva som er den riktige arbeidsmetoden.

Det blir i artikler som Plagiatkontroll(http://infodesign.no/2007/03/legitimerer-teknisk-plagiatkontroll-en.htm?) vist til programmer som brukes til kontroll av plagiering, kanskje det er nødvendig for å legge trykk på de som fusker på denne måten. Men la ikke det bli fokuset i grunnskolen, der er det mer viktig å fokusere på hvordan en på riktig måte bruker kilder, så kan en heller innføre "politimetodiske virkemidler" høyere opp i skolen for å "arrestere" dem som da bruker slike juksemetoder.


Der er ikke tvil om at det ikke skal lønne seg i å bruke juksemetoder for å få best mulig karakter, det er ikke rettferdig for dem som bruker timer på å få til en best mulig selvlagt oppgave. slik skal det ikke være, en skal ikke bli belønnet ved å jukse.