søndag 25. april 2010

Netvibes og RSS

Før vi begynte på denne leksjonen hadde jeg ved flere ankledninger lurt på hva bokstavene RSS stor for og hva dette var. Etter å ha jobbet med emnet informasjonskompetanse og RSS har jeg lært mange nyttige muligheter med å tillegne seg informasjon på.
I skolesammenheng ser jeg gode muligheter i bruk av RSS eller levende bokmerker, og da med tanke på elvenes informasjonkompetanse. At elever i skoletiden besøker sider de ikke skal, har vansker med å finne rett informasjon fra de mange sidene som finnes på nettet, er ikke uvanlig.
Da er en av våres oppgaver å hjelpe dem igang med gode vaner, lære dem opp med gode søketeknikker, og vise dem forståelsen av det å være kritisk til det en finner på nettet.

Innformasjonsnavsiden netvibes kan være et verktøy til å hjelpe elevene med denne utfordringen.
Ved denne siden kan en legge ut internettsider som kan passe seg til et tema, en kan legge inn RSS strøm slik at en får siste nyhet eller oppdatering fra et emne.
En kan også bygge siden opp slik en selv vil den skal se ut, legge til forskjellig innhold en mener kan være greit å ha i forbindelse med et tema. Dette kan være kart, huskelister, bilder m.m

Jeg ser spesielt nytteverdien med en side som netvibes i tema arbeid og prosjekt arbeid. Elevene vil på denne side finne ulike søkesider, tips, og informasjon som de kan bruke til sin skriving av en oppgave.

Jeg vil til slutt legge til at jeg mener at elevene også må få søke etter informasjon på egenhånd, men det først etter at de har fått nødvendig opplæring i bruk av internett som informasjonskilde.
Netvibes vil være en flott side til å plante gode holdninger og søke strategier blant elevene.

mandag 15. mars 2010

Administrator, Oppretting av revy side

I dag har jeg jobbet en del med å opprette revysiden. Jeg brukte selvfølgelig Google sites til dette ( det var dette verktøyet vi skulle bruke)
Egentlig var det en del arbeid med dette, fordi ......................................

TPO

TPO

Å tilpasse opplæringen til hver elev kan sees som et snevert, eller vidt begrep som det blir nevnt i leksjonen knyttet til denne bloggen.
En vil jo prøve å møte elevene som individer, og derfor tilpasse opplæringen deretter. Uansett om det er den snevre eller den vide varianten en sikter mot, mener jeg at bruk av IKT vil bidra til merverdi og tilpasset opplæring. Ikke bare er en på elevenes hjemmebase, men en er på et område som ofte kjennes som en arena de fleste barn og unge mestrer, og derfor stimulerer til økt selvtillit gjennom mestring.
Siden datamaskinens inntog i hverdagen ser det ut som forskere, og pedagoger har prøvd å knytte denne opp til speialundervisning, og tilrettelagt opplæring for å lette, hjelpe, og gjøre skolehverdagen mer innteressant for elever generelt, men også som et verktøy til mer snever bruk. (les: Seymour Papert) At vi hele tiden ser gjentatte diskusjoner og kampanjer for å tydeligjør dette temaet viser kanskje at vi ikke når helt frem? Tendensen som vi nå ser med at datamaskinen ikke bare blir brukt som en skrivemaskin, men som et verktøy for å bruke digitale programmer og hjelpemiddler i en lærsituasjon kan tyde på at vi nå "tørr" bruke datamaskinen mer.
Bestemmer vi oss for å satse på det digitale hjelpemiddelet i skolehverdagen kreves det straks at lærerne får tilstrekkelig opplæring i bruk av de forskjellige programmene. Men også at vi i skolen våger å prøve ut nye hjelpemidler.
Om bruk av digitale hjelpemidler er en ressurs for skolen til bruk i tilrettelagt opplæring, ja mener jeg. Av egen erfaring har jeg erfart at elever som har vanskeligheter med å følge "vanlig" undervisning har fått mye nytte og ny motivasjon ved å bruke både spesialprogrammer, men også ordinære programmer, men som ved riktig bruk kan være til stor hjelp i skolehverdagen. Jeg vil her trekke frem programmet redigerings programmet Audacity som ved riktig bruk kan lette elevenes utalelse, og tekst forståelse.

fredag 12. mars 2010

Bridgebuilder i skolesammenheng










Øvingsoppgave 2 gledet jeg meg veldig til da jeg i utgangspunktet er glad i slike spill. Men her må jeg innrømme at etter flere timer med prøving og feiling måtte gi opp. Level 1 gikk veldig greit, men allerede på level 2 møtte kom jeg ikke i mål.

Så var det spørsmålet om slike program som dette egner seg til bruk i skolen som et tenkeverktøy. At elevene må bruke hodet sitt å tenke logisk er jeg ikke i tvil om, nå har jeg ikke så mange resultater å se tilbake på, men jeg må ærlig innrømme at jeg var ganske fornøyd når jeg så at toget kom seg trykt over broen som jeg hadde konstruert. Så at slike spill som dette vil føre til mestringsfølelse hos elever er jeg heller ikke i tvil om.
Men slik jeg ser det vil iallefall dette spillet bli for vanskelig da det ikke er ubegrenset med tid vi har på skolen. Det hjelper selvfølgelig at en kan lagre å hente inn påbegynte broer ved senere anldninger.

Jeg fortsetter denne bloggen da jeg etter en liten grundigere gjennomgang av leksjonen fant ut et det var bridge construction, og ikke builder vi skulle jobbe med. Da må jeg si at den tutorialen som vi får øve oss på hjalp meg til å se hvordan en ingeniør skulle tenke for å lage solide broer.
Under ser dere mine broer.


























Ø

onsdag 10. mars 2010

Koschmann-tabellen og forskjellige programmer




CAI
: Multi er et matteprogrm som finnes på nettet, som tar for seg skoletrinnene ved å øke vanskelighetsgraden. Programmet er laget slik at elevene får tilbakemeldinger etterhvert som de jobber seg fremover med oppgavene. Derfor plasserer jeg dette pedagogiske læreprogrammet i kolonnen Computer-Assisted Instruction.

ITS: Lek og lær programmene begynne ofte med en innledning med forekjellige spørsmål, ut fra svaret barna gir setter programmet sammen oppgaver tilpasset foreberdringspotensialet til barnet. Da vil dette programmet passe best i kolonnen Information Processing Theory

Tenkeverktøy: Bridge builder er et spill som lar spilleren konstruere broer som skal holdes oppe ved simulert trafikk enten av biler, eller tog. Spillet lar spilleren gruble, og tenke logisk for å komme i mål med oppgavene. Spillet balanserer fint, melleom å være et spill samtidig som et tenkeverktøy, derfor plasseres dette i kolonnen tenkeverktøy.

CSCL: Computer-supported collaborative learning- bruk av data for samarbeids læring, oversettingen sier handler denne kolonnen å bruke datamaskinen til hjelp å samarbeide om oppgaver el.l. Google docs er derfor et program jeg vil plassere i denne kolonnen.


Event marking emergence of paradigmTheory of learningModel of instructionResearch of issueParadigmatic studies
CAIMulti



ITSLek og lær



Tenkeverktøybridge builder



CSCLGoogle docs



tirsdag 16. februar 2010

Google nettsider som lekseplan/ infoside til elever og hjem





I forbindelse med leksjonen barn og unges sosiale medier 2 har jeg sett litt nærmere på Google sin Google site verktøy. Dette verktøyet kan minne om Google docs, men etter å ha jobbet litt med siden mener jeg at den heller er en krysning mellom en blogg og en wiki side.


Siden er laget for at de med Google konto kan opprette sin egen nettside. Her kan en lage innlegg som andre (hvis de er innvitert til å redigere) kan kommentere det en har skrevet.

Det som er veldig greit er at en kan opprette undersider av et tema. I skolesammenheng ser jeg for meg at en kan bruke denne siden som presentasjon av prosjekter, lage ukeplaner, prosjektsider i forskjellige fag, og en side som kan være til hjelp i leksearbeid og kontakt med foreldre.
I mitt eksempel har jeg laget en side der elevene kan gå inn å se hva som er lekser i de forskjellige fagene. I hovedsiden skriver jeg litt om hva som er aktuelt denne uken, og lager en boks for generell info. Fagene legger jeg til venstre sider i tillegg til hovedsiden, under hvedsiden lager jeg en underside til foreldre og elever. På denne måten kan foresatte enkelt følge med på skoleinfo.
Når en har klikket seg inn på et fag, legger jeg ut hva som er av lekser denne uken, jeg kan legge ut tekster, o.l i egen boks, men også linker til ressurssider i de forskjellige fag. Elever kan legge inn kommentarer i forhold til leksen nederst på fagsiden.
Ved å bruke denne siden til dette vil en gjøre det enklere for elevene å se hva som er av lekser hver uke, de kan stille spørsmål i forhold til leksen som læreren kan ha som utgangspunkt i timer. siden kan du se her


Jeg har i tilleg til denne siden laget en annen som vi kanskje skal bruke i Mappeoppgave m2. Denne siden er laget som en ukeplan, eller arbeidsplan. Hovedsideninneholder ukenummer øverst, så kommer Ord for uken, til venstre legger en ut litt om hvordan en kan finne frem på siden. Til høyre skriver en generell info. jeg vil legge denne siden ut ved en senere anledning







lørdag 6. februar 2010

Xtranormal i skolen

I leksjonen arbeid med sammensatte tekster har jeg sett litt nærmere på programmet xtranormal. Og det jeg ser og har erfart er noe jeg liker. Om en kan bruke dette programmet som et verktøy i skolesammenheng? vel jeg har prøvd meg på et lite eksempel som du kan se i denne linken http://www.xtranormal.com/watch/6071779/

Denn lille filmsnutten varer i litt over et minutt, men for meg som var helt fersk, tok det ca 1 time å lage den. Så selv om programmet er meget gøy, lærerikt og kan tilføye ny arbeidsmetoder i skolen vil et slikt arbeid ta tid. Men bevares får noen artige og kreative videoer en kan få ut av dem.

onsdag 3. februar 2010

Privat 2.0

Den siste tiden har det vært en økning av å være deltaker av nettsamfunn med fullt navn.

Rapporter viser at ungdommen i dag bruker navnet sitt som identitetet i stedenfor kallenavn.

Det som før var sjeleløse ansikter gjennom bruk av nicker og kallenavn, er nå erstattet med bruk av hele navn. Det private har smeltet mer sammen med det offentlige, noe vi kan kalle privat 2.0. Jeg spør: Er denne utviklingen positiv og i tilfelle hvorfor, eller er dette bekymringsfullt, og noe en må ta avstand fra?

(kilde http://www.sintef.no/upload/Konsern/Media/Person%20og%20forbrukervern.pdf)

torsdag 28. januar 2010

Oppretting og bruk av Wiki

Til den første mappeoppgaven i år har gruppen min opprettet en wiki. Tanken at vi skal skrive litt om tre nettsamfunn, og da spesielt med tanke på hvordan en kan bruke disse tre i skolesammenheng.



Senere vil vi bruke den innformasjonen som vi har skrevet rundt hvert samfunn i mappeoppgaven som er knyttet opp mot sosiale medier.



Nettsamfunene som vi ville omtale ble i denne omgang facebook, Youtube og del og bruk

Vi begynte med et lite tankekart i form av noen punkter som vi tenkte burde bli omtalt i wikien.
Deretter fordelte vi nettsamfunnene på hverandre
Jeg øynet tidlig muligheten som lå i en slik sammarbeidsmåte i en skolehvedag.
Spesielt vil en skolewiki ha mye merverdi gjennom gruppe arbeid, men også i individuelle arbeid.
Jeg tenker da på at andre kan lese det elevene har skrevet om et emne, bruke den informasjonen de synes er viktig i sitt eget arbeid.
Når alternativet er at elevarbeid, blir lagret i en skrivebordskuff hos læreren, eller hjemme ser en virkelig potensialet i en Wiki der arbeidetblir lagret for alltid, eller så lenge medlemmene vil det. En wiki kan også bruke som en informasjonskanal mellom skole og foreldre, dette kan være publisering av ukeplaner, informasjon om viktige hendelser som har skjedd på skolen, arrangementer, bilder som er tatt av skolen knyttet til hendelser osv...


Nedenfor er linken til vår ( Gruppe 4 sin) wiki side.

http://dkl-102-wenkesovi.wikispaces.com/DKL102sosialwebGruppe4

mandag 25. januar 2010

Tankekart

Bruk av tankekart har for meg vært så enkelt som mulig, og ofte i en brainstorm eller planlegging av et dokument/ oppgave.
Frem til nå har jeg bare brukt vanlig office pakker til å sette opp en mer eller mindre kronologisk rekkefølge av innhold og oppbygging av en oppgave. Å lage en strategi over en oppgave en skal
skrive er en viktig del i planlegging av oppgaver, det er da viktig å lage enkle og oversiktlige punkter fra innledning til avslutning.
På denne måten blir arbeidet enklere, tidsbesparende og mer oversiktilig.


Etter at jeg ble kjent med programmet mindomo (http://www.mindomo.com/) som er et verktøy for å lage tankekart, strategier og oversikter på en enkel og grei måte, ser jeg muligheter og merverdier som vi ikke vil eller se når en lager et tankekart på papir, eller som et individuelt dokument.


Det som er veldig greit med dette programmet, eller denne måten å lage et tankekart på er at du kan sende kartet til andre personer, som igjen kan lese, redigere, eller forandre på kartet. I en gruppegoppgave er jo dette en kjempemulighet.
Læreren lan dele/opprette kart i tilknyttning til begynnelse og avslutning av kapittel.
Dette er en grei og oversiktilig måte å foreberede elevene på hva et kapittel inneholder, men også som en oppsumering av hva en har vært gjennom.



Nedenfor har jeg lagt inn et bilde av et tankekart som jeg brukte i en av mappeoppgavene mine, det er ikke mulig å se hva som står i kartet, men en får et bilde av hvordan et kart kan se ut. Vil du se nærmere på kartet, kan du trykke på linken under.

søndag 10. januar 2010

Nettsamfunn i skolen



Ja nå er vi i gang med et nytt år og nye blogg innlegg, min første blogg i år vil handle om bruk av forskjellige nettsamfun, også i skolesammenheng. Jeg er nå medlem i tre forskjellig nettsamfun. Facebook har jeg vært medlem i en stund, "del og bruk" er ny for meg, men virker spennende og nyttig. Til slutt har jeg meldt meg inn i nettsamfunnet YouTube, siden kjenner jeg best gjennom deres tjenester som å laste opp videosnutter.


Frem til nå har jeg ikke vært en veldig aktiv facebook bruker, så jeg har ikke store formeninger om hvilke ressurser dette "samfunnet" kan tilføre det pedagogiske rom i skolen, derfor skal det bli spennende å se hva en kan få ut av denne siden. Bruk og del virker for meg å være en voksen og seriøs side hvor en kan dele og lære tips og nyttige hjelpemidler ved digital bruk og ikt i skolen.


YouTube har jeg brukt som et rent underholdnings kilde, men jeg tror og mener at det ligger flere muligheter i dette konseptet hvis en bare våger prøve.


facebook

Det finnes utrolig mange nettsamfunn en kan være medlem av, ungdommen er spesielt aktive i denne typen sosiale samfunn, og det er ikke bare chating som disse samfunnene legger opp til. For å begynne facebook som er det samfunnet jeg er mest kjent med handler det i all hovedsak å seg flest venner, en kan komme i kontaktmed gamle kjente, og få del i deres hverdag gjennom deres aktivitet på veggen. Jeg har opplevd flere saklige, men også usaklige diskusjoner og meninger gjennom facebook. Da dette samfunnet er lagt opp som et ikke anonymt samfunn vil en hele tiden ha en viss kontroll på hvem som skriver hva.


For et år siden opplevde hjembygden min enn stor stor sak som begynte som en liten diskusjon mellom to jenter, denne diskusjonen ente opp med mobbing, trakassering og utskjelling. Flere ungdommer meldte seg på og saken blusset vanvittig opp. Politiet ble innblandet, skolen politikerne og selvfølgelig foreldrene kom på banen for å nøste opp å stoppe utviklingen.


Dette er et eksempel på hva slike samfunn kan bidra til. Men på den andre siden kan et slikt samfunn bidra til samfunnsengasjement gjennom de forskjellige gruppene som blir opprettet, en kan starte og delta i viktige diskusjoner. En kan bruke dette samfunnet i planlegging av begivenheter og turer, jeg og tre andre kamerater som bor på forskjellige plasser i Norge skal på fisketur i sommer i den anledningen har vi opprettet en gruppe der vi medlemmer kan planlegge, komme med tanker og tips til turen, en enkel og grei måte å opprettholde kontakt og aktivitetrundt det som skal skje.


Når en kommer til spørsmålet om denne tjenesten egner seg i skolen, blir jeg straks litt skeptisk, jeg tenker litt på hva slags læring/ utbytte denne siden kan ha for elevene.


selve chatte delen har ingen ting i skole hverdagen å gjøre, den vil bare føre til at elevene mister fokus på det timene handler om.


Men kan elevene bruke facebook til å starte diskusjoner og engasjement rundt samfunnspørsmål, videre være deltakere i diskusjonen. Da kan en se at det kan ha noe fore seg.
http://www.theclimatemystery.com/ som ble opprettet for å lage blest rundt klimamøtet i København i desember laget en link til facebook slik at videre kommunikasjon for brukerne av siden foregikk facebook. På denne måten blir facebook en viktig kanal både i belysning av viktige tema, og rekruttering av nye personer. Men bruken av denne typen sosiale nettverk i skolen krever at lærerne vet hva programmene går ut på, og at skolene har helt klare kjøreregler for når og hvordan en skal bruke dem i skolen.

del og bruk

Etter å ha snust litt på det sosiale nettverket "del og bruk" ser jeg store potensialer og hjelp til utvikling og tips i bruk av ikt blant annet i skolehverdagen. Siden er seriøs og retter seg mot dem som har spesielle interesse for faget ikt eller digitale medier. Denne siden vil være til stor hjelp til lærere som vil utvide sin digitale horisont, men også tanker og meninger blir debattert og diskutert, på denne måten får en fornyet og utviklet sin digitale "kunnskapsbank"
Siden er nok ikke tenkt til bruk av elever, heller lærere, og det er nok bra da det ikke er for mange sider som lærere kan hente og dele erfaringer og informasjon.


YouTube

Jeg vil til slutt se litt nærmere på nettsamfunnet YouTube dette er også et samfunn som kan utnyttes mye mer pedagogisk enn det gjør til vanlig i skolene nå. I høst hadde vi et par leksjoner i opplæring i diverse programmer og innstillinger på dataen, læreren viste ved flere anledninger til veiledning på YouTube. Jeg syntes denne måten å gå gjennom slike problemstillinger på var en meget ryddig og effektiv måte, var det ting en ikke fikk med seg, så var det bare å spille gjennom en gang til.


Jeg leker litt med tanken for hvordan lærere, ja til og med elever i musikkfaget kan ta opp enkle gitargrep på video, legge opptaket ut på YouTube og la andre elever bruke denne siden for å tilegne seg ny lærdom i fag som for enkelte kan bli noe vanskelig eller kjedelige. Her er en link som viser hvordan dette kan la seg gjøre http://www.youtube.com/watch?v=Lcmb4RplClQ
Kan en bruke YouTube i matematikken også? gjøre et opptak når en forklarer og løser en konstruksjons oppgave for eksempel. Eleven får da ikke presset på at de må forstå oppgavene slik at en kan komme videre i pensum. de kan bruke YouTube opptaket hjemme når de står fast i en lekse.


En kan også filme naturfagsøvelser å legge dem ut på YouTube, i kommenterfeltet kan elevene få tilbakemeldinger fra andre om utførelsen og resultatet.


Jeg mener det er viktig og nødvendig at skolene våger å nærme seg ungdommens "hjemme arena" bli kjent med mulighetene og bruke dem der det går an i lærmiljøet.
Det er klart at veien fra å bruke de filmsnuttene som er relevant for faget,til å søke opp filmsnutter som ikke har noe med faget å gjøre ikke er lang. Derfor er det også her er viktig å legge klare kjøreregler for denne bruk av kanal i skolen, samt tydelige sanksjoner når elever ikke klarer å følge spillereglene.


web 2.0 som kjennes igjen som web baserte sider som er brukervennlige i grensesnittet som gjør det enklere å samarbeid, produsere, opprettholde nettverker, få og gi tilbakmeldinger på tanker og refleksjoner en har. En bruker kreativiteten i å tillegne seg informasjon. de siste årene har slike sosiale netsamfun fått skikkelig feste blant internett brukerne, spesielt ungdommen. Nå er det opp til skolene å bruke sin kreativitet slik at de kan nærme seg disse tjenestene til bruk i skolesammenheng.